Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mintaj 700 gramów
śliwka węgierka suszona 100 gramów
mąka 0.5 szklanek
marchew 3 sztuk
ziemniak 3 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
seler 0.25 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sok pomidorowy 0.5 szklanek
śmietana 4 łyżek stołowych
sok cytrynowy 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
śliwki pokroić w paski. Filety skropić
sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry.
Marchewkę i
seler pokroić w słupki,
cebulę w kostkę a
czosnek posiekać. Na rozgrzanym
oleju smażyć
ziemniaki, dodać
cebulę,
marchew,
seler i smażyć 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Rybę obtoczyć w
mące i usmażyć na
oleju, na jasnozłoty kolor.
Śmietanę wymieszać z
sokiem pomidorowym i
czosnkiem, przyprawić
solą.
Ziemniaki z warzywami wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
masłem, na nich rozłożyć
rybę, posypać pokrojonymi
śliwkami i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać 30 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną
natką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: KrzychData: 2008-06-09 13:14:42Barfdzo dorbra potrawa,moja kolezanka Renata tak stwiedzilaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: