Wykonanie
Zaskoczyła nas swoim smakiem-delikatnym,lekko słodkim,a tym którzy nie znali składników dała do myślenia.
Seler nadał subtelnej nutki,dlatego nawet ci,którzy za nim nie przepadają,mogliby pokusić się o spróbowanie choćby małej ilości.Mój mąż lubi konkretne,treściwe zupy więc widząc tą stwierdził,że jest to coś w stylu grochowej,a gdy spróbował to nie mógł zgadnąć,co kryje się w środku,ale zdecydowanie stwierdził,że zupa jest pyszna i chętnie zje ją ponownie.
1 spory
seler korzeniowy2 średnie
marchewki1
pietruszka1
cebula3 średnie
ziemniaki1,2 - 1,5 l
wodyśmietanaświeża
natka pietruszkisól i
pieprz do smaku1 - 2 ząbki
czosnku do smaku,
czosnek nie powinien być wyraźnie wyczuwalny
masło do podsmażenia
Obrane i umyte warzywa kroję w kostkę i lekko podsmażam w garnku na
maśle.Zalewam
wodą i gotuję do miękkości.Następnie całość blenduję,dorzucam
natkę pietruszki,doprawiam
solą i
pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Dolewam trochę
śmietany,a resztą dekoruję zupę w miseczkach.Smacznego!!!