Wykonanie
Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa 😉 Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych , jest delikatniejsza , a
grzybki są mięciutkie . Smakuje doskonale ,
solo lub z
pieczywem czosnkowym . My tym razem jedliśmy samą , nikt nie chciał czekać aż się
bułki dopieką , bo
języki uciekały , tam gdzie ciężko by je je było wydłubać 😉 Polecam , naprawdę smaczna zupka, a do tego błyskawiczna w wykonaniu 😉 Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności
grzyby leśne 😉
Składniki ;około 20
maślaków – plus , minus 😉3-4
ziemniaki średniej wielkości1
marchewka2
cebule1
korzeń pietruszki2 łyżki
masła100 ml
śmietany -słodkiej2 ząbki
czosnkuszczypta tartej
gałki muszkatołowejsól ,
pieprz4 l
wodynatka pietruszki do dekoracji
Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki .
Cebulę siekamy drobno ,
czosnek wyciskamy praską . W garnku rozgrzewamy
masło i rumienimy na nim
czosnek z
cebulka , następnie dodajemy
maślaki,
gałkę muszkatołową i dusimy w sosie, który puszczą około 10 minut , mieszając co jakiś czas – aż częściowo ,zredukuje się
wywar . Warzywa obieramy , kroimy w kosteczkę i dokładamy do podduszonych
maślaków , dusimy jeszcze około 10 minut pod przykryciem . Dolewamy
wodę w ilości około 4 l , dodajemy
sól ,
pieprz , gotujemy około 15 minut , na małym ogniu pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy
śmietankę , posypujemy siekaną
natką pietruszki i podajemy z grzanką 😉 Smacznego 😉