Wykonanie
Pyszna i prosta zapiekanka Dauphinois , jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub po prostu nim samym w sobie . Szczególnie w okresie zimowo – wiosennym takie potrawy smakują lepiej niż kiedykolwiek . Nie jest dietetyczna , ani szczególnie zdrowa ale na pewno jest niezwykle smaczna , a co tam raz kozie śmierć z tłuszczem na brzuchu , czasem trzeba zaszaleć 😉 Fani wszelkiego rodzaju zapiekanek , także powinni być zadowoleni , bo te ziemniaczki to po prostu rodzaj zapiekanki z samych pyrów , bulew czy nawet
kartofli lub
ziemniaków … zwał jak zwał , a to samo miał 😉
Składniki :5 – 6
ziemniaków400 g
śmietany słodkiej ( optymalnie kremówki )1 łyżeczka
czosnku granulowanegoszczypta
gałki muszkatołowej1/2 kostki
masłasól ,
pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy na przeźroczyste plasterki . Foremkę do pieczenia smarujemy
masłem i układamy w niej pierwszą warstwę
ziemniaków , przesypując je
solą ,
pieprzem ,
czosnkiem , gałką i tak robimy warstwa po warstwie , aż do całkowitego wyczerpania składników . Na koniec całość zalewamy
śmietana , tak ,żeby przykryła
ziemniaki , na wierzchu układamy kawałeczki
masła – dużo i gęsto .
Wstawiamy do piekarnika na 150 C i pieczemy około 60 minut , czasami nawet dłużej , aż do momentu , kiedy
ziemniaki zmiękną , a wierzch
zrobi się pięknie , apetycznie złocisty 😉 W trakcie pieczenia możemy lekko nakryć zapiekankę folią , jeśli uznamy ,że
ziemniaki zbyt zbrązowiały i obawiamy się ,że się przypalą . Doskonały dodatek do każdego
mięsnego obiadu lub obiad sam w sobie 😉 Smacznego 😉