Wykonanie
Zalewajka jest jedną z zup które pamiętam z dzieciństwa. Kwaskowaty smak
żuru i łagodny smak
śmietany świetnie współgrają ze sobą.Info z Wikipedii:Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę
ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym
żurem z zakwasu
chlebowegoSama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były
ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu
ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami).
Składniki:żur
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietanasólpieprzczosnekWykonanie:
Ziemniaki ugotować wraz z
przyprawami pod koniec gotowania dodać
czosnek pokrojony w plasterki. Gdy
ziemniaki będą miękkie dolać żur (bez osadu z dna) zagotować następnie zabielić
śmietaną.