ßßß Cookit - przepis na Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
kasza krakowska 200 gramów
przyprawa do zup 1 łyżek deserowych
masło 70 gramów
smalec 50 gramów
jajka 2 sztuk
białka 2 sztuk
zielenina według uznania
sól według uznania
sałata masłowa 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
koperek według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Kaszę wymieszana z roztrzepanym białkiem rozłożyć na blaszce i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, rozkruszyć grudki i wsypać do gotującej się osolonej wody(1 szklanka) z dodatkiem przyprawy do zup oraz smalcu, ugotować na sypko. Dodać masło, wymieszać i ostudzić. Dodać posiekana zieleninę oraz jajka, wymieszać i doprawić do smaku. Umytego, osuszonego i posolonego kurczaka nadziać przygotowanym farszem, zaszyć otwór. Piec w 180 stopniach, aż mięso ładnie się zrumieni.
Umyte, osuszone listki sałaty porwać na kawałki i przełożyć do miski. Śmietanę przyprawić do smaku solą, pieprze, cukrem oraz sokiem z cytryny i polać sałatę, wymieszać i posypać posiekanym koperkiem. Sałatę przyrządzać tuż przed podaniem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8890/Kurczak-po-krakowsku