Wykonanie
Kiedy byłam mała, bardzo lubiłam czytać powieści historyczno-przygodowe, gdzi śledząc fabułę, można było przy okazji się czegoś dowiedzieć. Jedną z moich ulubionych takich książek była „Paziowie króla Zygmunta” Antoniny Domańskiej. Tam były
między innymi opisy królewskich obiadów z nowościami wprowadzanymi przez królową
Bonę. Król nie zawsze lubił te nowości, wolał polską kuchnię, a jedną z jego ulubionych potraw były kurczęta w
śmietanie. Zastanawiałam się, jak się te kurczęta robi i jak smakują, w końcu postanowiłam sama je zrobić.kawałki
kurczaka ( u mnie górne udka)szklanka rosołuszklanka
śmietanysól,
pieprz do smaku
masło do smażeniałyżka siekanego
koperkuKurczaki natarłam
solą i
pieprzem, zrumieniłam na roztopionym
maśle. Dusiłam podlewając rosołem a na końcu
śmietaną. Posypałam posiekanym
koperkiem. Podałam z
ziemniakami i
sałatką – ukłonem w stronę królowej
Bony.
Kurczaki tak przyrządzone świetnie smakowały i nie dziwię się królowi, że takie lubił. Smacznego !Kurczęta w
śmietanie dodaję do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia