ßßß Cookit - przepis na Kurczak z rożna "Staroświecki"

Kurczak z rożna "Staroświecki"

nazwa

Wykonanie

Wspaniały, rumiany, soczysty, rozpływający się w ustach kurczak czy może być coś lepszego. To dzisiejszy obiadek, przepis polecam bo jest prosty i nieskąplikowany. Dzięki smarowaniu śmietaną podczas pieczenia tworzy się wspaniała skórka, kto nie kocha skórki mmm....
Składniki :
1-1,5 kg kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka dobrej gęstej śmietany 18 %
2 łyżki masła
sól
pieprz
duży pęczek natki pietruszki
Opis wykonania:
Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy solą i pieprzem nie żałujemy soli ja użyłam 2 łyżki z górką :). Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki. Kurczaka nadziewamy na rożen, związujemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C. Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną - obficie obracającego się kurczaka czynność powtarzamy co 10 minut do wykończenia śmietany. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.
Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy by odpoczął. Dopiero wówczas kroimy, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.
Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/07/kurczak-z-rozna-staroswiecki.html