Wykonanie
Ta propozycja znalazła się na okładce mojego Ebooka "Wielkanoc 2013" ponieważ jest daniem, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez
jajka,
chrzanu i zieleni zwiastującej wiosnę. Przepis jest prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i wyglądem.
Ilość porcji – 4Stopień trudności – bardzo łatwyCzas wykonania - 20 min.Składniki:1 mały
brokuł4
jajka100 g
wędzonego łososia125 ml
śmietany 12 %1 łyżka
chrzanu1 łyżka
masła1 łyżka
mąki1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posiekanego
koperku i kilka gałązek do dekoracji
sól,
pieprz i
cukier do smakuSposób wykonania:
jajka gotujemy na twardo , studzimy, obieramy ze skorupek lekko ścinamy jeden wierzchołek żeby każde
jajko stabilnie stało na półmisku,
wędzonego łososia tniemy na 2 cm. paseczki i owijamy nimi każde
jajko,
brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy igotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie (około 5 min. od chwili zagotowania
wody), odstawiamy do wystygnięcia, w rondlu o grubym dnie roztapiamy
masło, wsypujemy
mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 min, następnie dodajemy
śmietanę,
chrzan i
sok z cytryny, całość ponownie mieszamy na gładki krem, na koniec doprawiamy
koperkiem, szczyptą
soli,
pieprzu i
cukru. na głęboki półmisek wlewamy sos , układamy
jajka i
brokuły,całość dekorujemy gałązkami
koperku.