Wykonanie
Mizeria to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza gdy na straganach pojawiają się
ogórki gruntowe. Należy pamiętać, aby takiego
ogórka obierać od jasnej strony (żeby nie był gorzki :)Składniki : ( 2-3 porcje )*
ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych,* 4-5 łyżek
śmietany,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
soku z cytryny,* 1/2 łyżeczki
cukru,* 1 łyżka
koperku,Przygotowanie :
Ogórka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obsyp szczyptą
soli, wymieszaj i odstaw na 5 -10 minut.W szklance zmieszaj
śmietanę,
sok z cytryny, szczyptę
soli i
pieprzu oraz
cukier.Z
ogórków odlej
wodę, która się zebrała, dodaj
koperek i sos.Podawaj zaraz po przygotowaniu :)