ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoseler 1 sztukseler naciowy 3 gałązkiziemniaki 3 sztukcebula 1 gramówkurki 100 gramówbulion warzywny 2 kostekoliwa 2 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychśmietana 0,75 szklanekgałka muszkatołowa 1 szczyptanatka pietruszki 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone kurki udusić na maśle. Oczyszczony seler drobno pokroić, a cebulę posiekać. Oczyszczone z włókien łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Kilka młodych listków posiekać i odłożyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć seler, cebulę (10 minut) i przełożyć do garnka. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać 6 szklanek zimnej wody i zagotować. Dodać kostki bulionowe oraz gałkę i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą i posypać posiekana zieleniną. Do każdej porcji kremu włożyć po 1-2 grzybki.Uwagi:Można użyć też kurki mrożone lub z osolonej zalewy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: