Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
seler 1 sztuk
seler naciowy 3 gałązki
ziemniaki 3 sztuk
cebula 1 gramów
kurki 100 gramów
bulion warzywny 2 kostek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,75 szklanek
gałka muszkatołowa 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
kurki udusić na
maśle. Oczyszczony
seler drobno pokroić, a
cebulę posiekać. Oczyszczone z włókien
łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Kilka
młodych listków posiekać i odłożyć. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
seler,
cebulę (10 minut) i przełożyć do garnka. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę
ziemniaki, wlać 6 szklanek zimnej
wody i zagotować. Dodać kostki
bulionowe oraz gałkę i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wlać
śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku
solą i posypać posiekana
zieleniną. Do każdej porcji kremu włożyć po 1-2
grzybki.Uwagi:Można użyć też
kurki mrożone lub z osolonej zalewy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: