ßßß Cookit - przepis na Krem z selera z kurkami

Krem z selera z kurkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
seler 1 sztuk
seler naciowy 3 gałązki
ziemniaki 3 sztuk
cebula 1 gramów
kurki 100 gramów
bulion warzywny 2 kostek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,75 szklanek
gałka muszkatołowa 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone kurki udusić na maśle. Oczyszczony seler drobno pokroić, a cebulę posiekać. Oczyszczone z włókien łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Kilka młodych listków posiekać i odłożyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć seler, cebulę (10 minut) i przełożyć do garnka. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać 6 szklanek zimnej wody i zagotować. Dodać kostki bulionowe oraz gałkę i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą i posypać posiekana zieleniną. Do każdej porcji kremu włożyć po 1-2 grzybki.
Uwagi:
Można użyć też kurki mrożone lub z osolonej zalewy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8361/Krem-z-selera-z-kurkami