ßßß Cookit - przepis na Kurki z boczkiem i ziemniakami

Kurki z boczkiem i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurki 500 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 200 gramów
cebula 2 sztuk
ziemniaki 500 gramów
mleko 0,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone kurki, większe przekroić na pół, wrzucić na oliwę rozgrzaną na patelni i smażyć 10 minut. Dodać pokrojony w paski boczek, mieszając, smażyć, aż boczek zacznie się rumienić. Wrzucić oczyszczoną, posiekana cebule i zeszklić.
oczyszczone ziemniaki ugotować i gorące podusić na puree. Wymieszać z gorącym mlekiem, masłem oraz solą, gałką i pieprzem do smaku. Na 4 talerzach uformować kopczyki z ziemniaków, obok ułożyć usmażone kurki z boczkiem. Posypać posiekana natka pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12365/Kurki-z-boczkiem-i-ziemniakami