Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurki 500 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 200 gramów
cebula 2 sztuk
ziemniaki 500 gramów
mleko 0,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
kurki, większe przekroić na pół, wrzucić na
oliwę rozgrzaną na patelni i smażyć 10 minut. Dodać pokrojony w paski
boczek, mieszając, smażyć, aż
boczek zacznie się rumienić. Wrzucić oczyszczoną, posiekana
cebule i zeszklić.oczyszczone
ziemniaki ugotować i gorące podusić na puree. Wymieszać z gorącym
mlekiem,
masłem oraz
solą, gałką i
pieprzem do smaku. Na 4 talerzach uformować kopczyki z
ziemniaków, obok ułożyć usmażone
kurki z
boczkiem. Posypać posiekana
natka pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: