Wykonanie
kilogram
ziemniaków3/4 szklanki ciepłego
mlekałyżka
masła250 g
boczkucebulagałka muszkatołowasól,
pieprzBoczek pokroić w małą kostkę, zarumienić na suchej patelni.
Cebule posiekać i zeszklić, na patelni posmarowanej odrobiną
oliwy.
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z
masłem i ciepłym
mlekiem. Dodać
boczek i
cebulę. Doprawić do smaku
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Podawać posypane gruboziarnistą
solą morską.
grzyby w
śmietanie:300 - 500 g mieszanych leśnych
grzybówcebula, pokrojona w piórkaszklanka
bulionu drobiowegoszklanka
śmietanki 30%pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzGrzyby oczyścić, pokroić, zalać
bulionem i poddusić ok. 15 minut. Dodać zeszkloną
cebulę i drobno posiekaną
natkę, dusić, aż nadmiar
wody odparuje.
Śmietanę podgrzać, ostrożnie wlać do
grzybów i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.Smacznego!