ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane z sosem grzybowym

Puree ziemniaczane z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

kilogram ziemniaków
3/4 szklanki ciepłego mleka
łyżka masła
250 g boczku
cebula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Boczek pokroić w małą kostkę, zarumienić na suchej patelni. Cebule posiekać i zeszklić, na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem i ciepłym mlekiem. Dodać boczek i cebulę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać posypane gruboziarnistą solą morską.
grzyby w śmietanie:
300 - 500 g mieszanych leśnych grzybów
cebula, pokrojona w piórka
szklanka bulionu drobiowego
szklanka śmietanki 30%
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić, zalać bulionem i poddusić ok. 15 minut. Dodać zeszkloną cebulę i drobno posiekaną natkę, dusić, aż nadmiar wody odparuje. Śmietanę podgrzać, ostrożnie wlać do grzybów i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/09/Puree-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.html