Wykonanie
Dziś propozycja na pyszną, gęstą, pożywną zupę ziemniaczaną z
serem i
szczypiorkiem. Po raz kolejny zainspirowałam się przepisem Laury Vitale - moja zupa to mała modyfikacja jej pomysłu.
Szczypiorek możemy zastąpić
cebulką dymką, a na koniec dołożyć kleks kwaśnej
śmietany. Smacznego:)ok. 700 g
ziemniaków,duża
cebula,4 łyżki
mąki,4 łyżki
masła,8 plastrów
boczku (można zastąpić
szynką lub inną
wędliną),3 szklanki domowego
bulionu drobiowego,3 szklanki
mleka,kilka łyżek
startego sera (idealny będzie
cheddar, ale sprawdzi się również każdy
żółty ser o wyraźnym smaku),pęczek
szczypiorku, ew.
natka pietruszkisól,
pieprzBoczek lub
szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po
wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na
maśle podsmażyć
cebulę (ok. 5 minut). Dodać
mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać
mleko,
bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa
zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać
szczypiorek,
natkę i podsmażoną
wędlinę. Na każdy talerz nałożyć porcję
startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą
szczypiorku.