ßßß Cookit - przepis na amerykańska zupa ziemniaczana

amerykańska zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na pyszną, gęstą, pożywną zupę ziemniaczaną z serem i szczypiorkiem. Po raz kolejny zainspirowałam się przepisem Laury Vitale - moja zupa to mała modyfikacja jej pomysłu. Szczypiorek możemy zastąpić cebulką dymką, a na koniec dołożyć kleks kwaśnej śmietany. Smacznego:)
ok. 700 g ziemniaków,
duża cebula,
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
8 plastrów boczku (można zastąpić szynką lub inną wędliną),
3 szklanki domowego bulionu drobiowego,
3 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera (idealny będzie cheddar, ale sprawdzi się również każdy żółty ser o wyraźnym smaku),
pęczek szczypiorku, ew. natka pietruszki
sól, pieprz
Boczek lub szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na maśle podsmażyć cebulę (ok. 5 minut). Dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać mleko, bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać szczypiorek, natkę i podsmażoną wędlinę. Na każdy talerz nałożyć porcję startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą szczypiorku.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/amerykanska-zupa-ziemniaczana.html