Wykonanie
Pyszne,delikatne,kremowe danie z
tuńczykiem.Najsmaczniejsze tuż po zapieczeniu.
ok.70-80 dkg mącznych
ziemniaków5 dkg
masła50 ml
mlekasól i
pieprz do smakufarsz:5 dkg
masła5 dkg
mąki300 ml
mleka12 dkg
sera np.
mozzarella - ja użyłam na spółkę z
chedarem + opcjonalnie trochę do posypania wierzchu2 puszki
tuńczyka19 dkg
kukurydzy z puszki15 dkg
mrożonego groszku zielonegoszczypiorek lub
cebulki ze
szczypiorem - 2-3 sztuki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzZiemniaki obieram i gotuję,odcedzam,następnie dodaję
masło,
mleko,
sól i
pieprz i ugniatam dokładnie tłuczkiem.W osobnym garnku rozpuszczam
masło na małym ogniu,dodaję
mąkę i jak wytworzy się jednolita masa stopniowo dolewam
mleko i dodaję
ser,odsączonego
tuńczyka,odsączoną
kukurydzę i
groszek oraz posiekane
cebulki ze
szczypiorem,
natkę,
sól i
pieprz.Farsz wykładam do naczynia żaroodpornego,na to
ziemniaki,można posypać dodatkowow
serem(ja ten krok pominęłam).Zapiekam w nagrzanym do 200 st.piekarniku przez ok.15-20 min.Smacznego!!!