Wykonanie
Jakiś czas temu podzieliłam się z
Wami przepisem na tradycyjną zupę
grzybową, a teraz pokazuję jej nowoczesną formą, czyli krem z
grzybów. Jeśli jednak znajdziecie mniej
grzybów, to przygotujcie
sos grzybowy .
1 kg
grzybów leśnych (
prawdziwków, podgrzybków)2
cebulepół kostki
masłalitr
bulionu drobiowego3-4
ziemniakipół szklanki
śmietanki 30%świeży
tymianeksól,
pieprzGrzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć
wodą.Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki
masła i smażyć aż się zeszkli.Dodać resztę
masła i pokrojone
grzyby, smażyć aż
woda z
grzybów odparuje - około 10 minut.Do
bulionu (można zostawić z
bulionu marchewki) wrzucić
grzyby z
cebulą, zagotować, a po zagotowaniu dodać pokrojone w drobną kosteczkę
ziemniaki.Gotować około 20 minut, do miękkości
ziemniaków.Doprawić
solą,
pieprzem, dodać gałązki
tymianku i dolać
śmietankę.Gotować jeszcze kilka minut.Zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.