Wykonanie
Ponieważ na targowiskach można dostać jeszcze świeży
szczaw – proponuję Wam dzisiaj zupę szczawiową w nowej odsłonie. Dodatek
ziemniaków sprawia, że zupa jest bardziej sycąca i mniej kwaśna. Zainspirowałam się przepisem
Hanny Szymanderskiej z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej.
Składniki na 4 porcje:1,5 l
bulionu drobiowo-warzywnego0,5 kg
ziemniakówpęczek szczawiu1/4 kostki
masłasól,
pieprzGotujemy
bulion drobiowo-warzywny. W odcedzonym
bulionie gotujemy
ziemniaki przez 20 minut. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy na niej drobno posiekany
szczaw. Przekładamy do zupy. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Podajemy z
jajkami ugotowanymi na twardo.Zupa ta nie ma nic wspólnego ze szczawiową znaną mi z najmłodszych lat ze szkolnej stołówki. Tamta była bez smaku i pływało w niej
jajko, które gotowało się chyba z 30 minut, bo
żółtko było prawie całe szare w środku… Brrr… Pamiętajcie, że
jajka gotuje się maksymalnie 9 minut. Później
żółtko na brzegach staje się szare a
białko jest już ciężkostrawne.Przepis przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku! 4 edycja, której patronem jest serwis z http://zpierwszegotloczenia.pl/