ßßß Cookit - przepis na Moja pierwsza frittata

Moja pierwsza frittata

nazwa

Wykonanie

Robiłam już różne zapiekanki przypominające frittatę, ale ta chyba jest najbardziej zbliżona do oryginalnej, chociaż nie smażyłam na patelni tylko zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku a prawdziwa podobno jest robiona na patelni...
Składniki na 4 osoby:
8-10 ziemniaków
2 duże cebule
35 dag wędzonego boczku
4 jajka
4 łyżki mleka
kilka gałązek bazylii
łyżka oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek z pokrojoną w piórka cebulą i odłożyłam na bok. Na łyżce masła z oliwą podsmażyłam obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki aż do miękkości, może to potrwać ok. 15-20 minut.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła włożyłam podsmażone ziemniaki, wymieszałam je delikatnie z boczkiem z cebulą i powtykałam między nie listki bazylii.
W miseczce rozbełtałam jajka z mlekiem, posoliłam i popieprzyłam i wlałam masę na ziemniaki.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, trzeba sprawdzać czy masa się ścięła i lekko zarumieniła, bo może czas pieczenia trzeba będzie skrócić lub wydłużyć.
Frittatę można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/07/moja-pierwsza-frittata.html