Wykonanie
Robiłam już różne zapiekanki przypominające frittatę, ale ta chyba jest najbardziej zbliżona do oryginalnej, chociaż nie smażyłam na patelni tylko zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku a prawdziwa podobno jest robiona na patelni...Składniki na 4 osoby:8-10
ziemniaków2 duże
cebule35 dag
wędzonego boczku4
jajka4 łyżki
mlekakilka gałązek
bazyliiłyżka
oliwy2 łyżki
masłasól,
pieprz do smakuPodsmażyłam pokrojony w kosteczkę
boczek z pokrojoną w piórka
cebulą i odłożyłam na bok. Na łyżce
masła z
oliwą podsmażyłam obrane i pokrojone w półplasterki
ziemniaki aż do miękkości, może to potrwać ok. 15-20 minut.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką
masła włożyłam podsmażone
ziemniaki, wymieszałam je delikatnie z
boczkiem z
cebulą i powtykałam
między nie listki
bazylii.W miseczce rozbełtałam
jajka z
mlekiem, posoliłam i popieprzyłam i wlałam masę na
ziemniaki.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, trzeba sprawdzać czy masa się ścięła i lekko zarumieniła, bo może czas pieczenia trzeba będzie skrócić lub wydłużyć.Frittatę można podawać na ciepło lub na zimno.