Wykonanie
Omlet Christophera.
Składniki:5 małych
ziemniaków2
cebule10 dkg
wędzonego boczku4
jajka3łyżki
mlekaRozmarynSól,
pieprzOliwa do smażenia.Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo.Oryginalne tortilla de patatas to –
ziemniaki,
cebula,
jajka ,
oliwa i
sól.
Cebulę i
boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia
cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na
oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać
rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z
cebulą i
boczkiem.
Jajka z
mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę
soli i świeżo zmielonego
pieprzu. Do roztrzepanych
jajek, dodać
ziemniaki z
boczkiem i
cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę.Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w piekarniku. Patelnia musi
mieć żaroodporną rączkę, no i należy pamiętać, aby nie oparzyć się wyjmując patelnię z piekarnika.Gotową tortillę zsunąć na talerz i kroić jak pizzę. Nasz omlet powinien
mieć złocisty kolor .