Wykonanie
Kolejna odsłona pierogowa:) W weekend byliśmy na grzybach - przywieźliśmy pyszne
kurki. Zostały wykorzystane do jajecznicy, no i to farszu na pierogi.Pomysłodawcą farszu jest mój mąż - uwielbia pierogi z
ziemniakami :)Kiedyś zamieszczę przepis na pierogi z
ziemniakami i
wątróbką- jego ulubione.
Przepis na ciasto: tutajSkładniki na farsz:
ziemniaki,
kurkicebula,
masło,
mleko,
sól,
pieprz,Jak zrobić:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Kurkimyjemy ( oj, chyba najtrudniejsza część pracy:)). Na patelnie nakładamy odrobinę
masła, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i oczyszczone pokrojone
kurki, smażymy,doprawiamy
solą. Gdy
ziemniaki będą miękkie, odcedzamy, dodajemy
mleko i
masło i ugniatamy na puree.
Kurki z
cebulą dodajemy do
ziemniaków, mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Farsz jest gotowy! Z ciasta pierogowego wycinamy kółka, napełniamy je farszem, sklejamy i delikatnie spłaszczamy ręką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i smażymy pierogi na złoty kolor. Pysznie smakują również następnego dnia - dgrzewane.Smacznego:)