Wykonanie
Czas zbiorów
grzybów w pełni trwa . Ja jeżdze w lasy kurpiowskie . Uwielbiam zbierac
grzyby ,jeść je , Ale nie znoszę czyszczenia(obierania) i przedzierania sie przez krzaki . Dlatego moje ulubione to wysokie dębowo - brzozowe lasy. Takie są na Kurpiach. Wpadam na godzinkę i wracam na działkę z dwoma ogromnymi koszami
prawdziwków ,kozaków i podgrzybków. Innych nie zbieram bo się boje. A
potem to już czyszczenie,suszenie ,gotowanie ,zamrażanie .
Skladniki1 kg świeżych
grzybów2 łyżki
masła2 duże
cebule1 pęczek
natkisól pieprz100g
śmietanyWykonanie
Grzyby czyszczę i dokładnie myję (kilka
razy ) . Następnie kroję drobno,
cebulę w piórka, W głębokiej patelni (lepszy do tego jest rondel) roztapiam
maslo , dodaje
cebulę ,podsmażam ,jak zmięknie wrzucam
grzyby . Zmniejszam ogień i tak sobie delikatnie
grzybki duszą sie. Od czasu do czasu mieszam .Po 1/2 godziny próbuję , jesli są miękkie dodaje pokrojoną
natkę i
śmietanę jeszcze raz zagotuje doprawiam
solą i
pieprzem.
Grzyby gotowe. Natomiast jeśli są twarde to jeszcze muszą się dusić aż będą miękkie .Można podawać z
ziemniakami i kotletem