ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z ziemniaków z kurkami i bekonem

Zupa krem z ziemniaków z kurkami i bekonem

nazwa

Wykonanie

Delikatny, śmietanowy krem ziemniaczany z dodatkiem aromatycznego boczku i kurek. Jeśli chcecie zupy o intensywniejszym grzybowym smaku, można użyć np. podgrzybków. Uda się również z pieczarkami.
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
1 kg ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 przeciśnięty ząbek czosnku
2-4 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
250 g kurek (lub innych grzybów)
200 g surowego wędzonego boczku
masło +olej/oliwa do smażenia
1. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę, posiekaną łodygę selera i obraną, pokrojoną marchew. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy ziemniaki. Całość zalewamy gorącym bulionem (na początku 1 litr - zdecydowanie lepiej jest rozrzedzić zbyt gęstą zupę, niż potem zagęszczać zbyt rzadką). dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i tymianek. gotujemy ok. 25-30 minut, do zupełnej miękkości ziemniaków.
2. W międzyczasie na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, po czym zdejmujemy z patelni. Następnie, na tej samej patelni, na maśle z odrobiną oliwy (zapobiega przypalaniu się masła) rumienimy dobrze oczyszczone kurki.
3. Gdy ziemniaki będą zupełnie miękkie, zdejmujemy garnek z palnika. Usuwamy listek laurowy i ucieramy zupę na krem blenderem. Dodajemy śmietanę, natke pietrzuszki, przeciśnięty czosnek, część boczku i część kurek (trochę pozostawiamy do dekoracji zupy na talerzu). Rozrzedzamy zupę, jeśli uważamy, że jest taka potrzeba, po czym doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. tymiankiem. gotujemy razem jeszcze 5 minut, po czym podajemy, udekorowana grzybami, boczkiem i dodatkową natką pietruszki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Zupa-krem-z-ziemniakow-z-kurkami-i-bekonem.html