Roladki drobiowe po gruzińsku

nazwa

Wykonanie

5 / 5(7 votes )
Roladki drobiowe po gruzińsku, to idealny posiłek dla każdego miłośnika mięsa i sera, szczególnie tego płynącego lawą 😉 Nie wiem czy w Gruzji, mają świadomość, że coś takie istnieje, ale jakoś trzeba znakować przepisy więc cóż….z uwagi na Ajwar wypadło na Gruzję 😉 Doskonały obiad, jeśli masz dzieciaki niejadki, sprawdzi się prawie na pewno 😉 Moje chłopaki są wielkimi fanami tego typu roladek, nie ważne czy są z serem czy z masłem, czy też ze szpinakiem, zawsze maja ogromny zbyt. Polecam, wbrew pozorom proste i szybkie danie.
składniki na cztery osoby:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 kulki mozzarelli
4 czubate, łyżeczki, pasty Ajwar
4 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku
sól, pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
Klarowane masło do smażenia lub inny tłuszcz ale na maśle najsmaczniejsze 😉
Mięso rozklep najcieniej jak Ci się uda, najlepiej przez woreczek. Jeśli Ci się porozrywa nic nie szkodzi, po obtoczeniu w bułce i jajku wszystko się utrzyma 😉 Każdy kawałek posyp łyżeczką czosnku, solą do smaku i obficie posmaruj Ajwarem.
Mozzarellę rozkrój na równe połówki i każdą umieść na kawałku mięsa, zroluj ciasno. Następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, dwukrotnie powtarzając tą czynność i lekko dociskając za każdym razem. Smaż na klarowanym maśle na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/roladki-drobiowe-po-gruzinsku