Wykonanie
Dla szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:)
S kładniki:1 podwójny
filet z kurczaka200 g
szpinaku2
jajka2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz,opcjonalnie:
olej,
jajko i
bułka tarta do panierki
Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na
maśle, dodać rozdrobnione ząbki
czosnku i
sól, wystudzić.Filety zemleć. Ubić pianę z 2
białek, dodać do zmielonego
mięsa wraz z
żółtkami,
solą i
pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.Wariant I /z patelniZ
mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony
szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu.Wariant II / z
wodyRozwinąć folię spożywczą, skropić ją
wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość
mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze
szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na
mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki
mielonego mięsa tworząc roladę.Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z
wodnej kąpieli:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html
Gotową włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.Po około 7-10 minutach gotowania można już zdjąć folię. Roladka smakuje zarówno w wersji na cieplo jak i na zimno:)