Drobiowe roladki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dla szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:)
S kładniki:
1 podwójny filet z kurczaka
200 g szpinaku
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz,
opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki
Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić.
Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Wariant I /z patelni
Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu.
Wariant II / z wody
Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę.
Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.
Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli:
http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html
Gotową włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.
Po około 7-10 minutach gotowania można już zdjąć folię. Roladka smakuje zarówno w wersji na cieplo jak i na zimno:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/drobiowe-roladki-ze-szpinakowym.html