ßßß
            
        
S kładniki:1 podwójny filet z kurczaka200 g szpinaku2 jajka2 ząbki czosnku2 łyżki masłasól, pieprz,opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierkiSzpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić.Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.Wariant I /z patelniZ mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu.Wariant II / z wodyRozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę.Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html
Gotową włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.Po około 7-10 minutach gotowania można już zdjąć folię. Roladka smakuje zarówno w wersji na cieplo jak i na zimno:)