Filet z kurczaka nadziewany mozzarella

nazwa

Wykonanie

Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
8 małych kulek mozzarelli
50g masła
50g mąki
50g bułki tartej*
2 jajka
Świeżo mielony pieprz. sól
*ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka
Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką. Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło do siebie, aby w środku się usmażyło, a z wierzchu za bardzo nie przypiekło. Zajadamy na ciepło z rozpływającą się mozzarellą.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/filet-z-kurczaka-nadziewany-mozzarella.html