Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Kurczak i szpinak, to bardzo dobre połączenie, tutaj wzbogacone o mozzarellę. Szpinak oczywiście nie może obyć się bez czosnku, który jest dodany również do panierki. Całość bardzo smaczna, najlepsza zaraz po usmażeniu, kiedy panierka jest jeszcze chrupiąca.
Składniki:
1 łyżka masła
250 g szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
100 g mozzarelli
2 duże piersi z kurczaka (500 g)
sól
pieprz
Panierka:
2 jajka
6 czubatych łyżek bułki tartej
czosnek granulowany
słodka papryka
sól
pieprz
Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia.
Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet.
Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na mięsie ułóż porcję szpinaku i ścisło zawiń w rulonik.
W misce rozmąć jajka, a na talerzu wymieszaj bułkę tartą, czosnek, paprykę, sól i pieprz (przypraw dodaj sporo, aby panierka miała wyrazisty smak). Roladki panieruj dwukrotnie (jajko - bułka - jajko - bułka) i smaż na dość głębokim oleju, obracając, tak aby dopiekły się z każdej strony. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i.html