ßßß
Prosty przepis na sałatkę lubi chyba każdy. U mnie takie przepisy są mile widziane. Niewiele składników, a efekt niesamowity. Poza tym sałatka jest mało pracochłonna, czyli dodatkowy plus.
4 porcjeSkładniki:4 ziemniaki średniej wielkości, ugotowane w mundurkach6 jajekpęczek szczypiorku150 g wędzonego boczku w plastrachSos musztardowy3 łyżki musztardy dijonpo 1 łyżeczce nasion gorczycy, żółtej i czarnej100 g majonezu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka miodusól i czarny pieprz do smaku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostygnięte ziemniaki obierz ze skórki i zgnieć lekko widelcem. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w kostkę pozostawiając 3 do dekoracji. Boczek zrumień na patelni. Ułóż na papierowym ręczniku. Kiedy ostygnie, pokrusz drobno. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.W oddzielnej miseczce przygotuj sos do sałatki. Nasiona gorczycy upraż na suchej patelni. Następnie przesyp nasiona do moździerza i zgnieć. Do miseczki włóż majonez, musztardę, wlej sok z cytryny i miód. Dodaj gorczycę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Odstaw na pół godziny aby smaki się przegryzły. Sałatka jest idealna jako wkładka do bagietki. Smacznego!