Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Znakomita sałatka na lunch, szybki obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Jako prawdziwa wielbicielka ziemniaków w każdej postaci, nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. :)
Składniki (dla około 4 osób):
1 kg młodych ziemniaków
2 garści zielonej fasolki szparagowej
pęczek dymki
kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
3 – 4 jajka
biały ocet winny
1 łyżka musztardy ziarnistej
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony, czarny pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką na półtwardo (około 20 minut). Odcedzamy i skrapiamy łyżką octu, odstawiamy do wystudzenia.
Fasolkę myjemy, przycinamy twarde końce. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i wrzucamy do miski z lodowatą wodą. Ponownie odcedzamy.
Jajka gotujemy na miękko, przelewamy zimną wodą, obieramy i przekrawamy na połówki. Dymkę siekamy w krążki.
Boczek dzielimy na paseczki rumienimy na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Około 2 łyżki octu mieszamy z oliwą i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki kroimy na połówki, układamy wraz z fasolką na dużym, płaskim półmisku. Skrapiamy przygotowanym sosem, posypujemy chrupiącym boczkiem i dymką.
Na wierzchu układamy połówki jajek i podajemy.
Przepis (zmodyfikowany): Dominika Wójciak
Wpis bierze udział w akcji:
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-08-19
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
20M
Całkowity czas:
50M
Średnia ocena:
5
Based on 4 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/08/19/salatka-ziemniaczana-z-fasolka-szparagowa-i-boczkiem