ßßß
Znakomita sałatka na lunch, szybki obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Jako prawdziwa wielbicielka ziemniaków w każdej postaci, nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. :)Składniki (dla około 4 osób):1 kg młodych ziemniaków2 garści zielonej fasolki szparagowejpęczek dymkikilka cienkich plastrów boczku wędzonego3 – 4 jajkabiały ocet winny1 łyżka musztardy ziarnistejkilka łyżek oliwy z oliweksól i świeżo mielony, czarny pieprzZiemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką na półtwardo (około 20 minut). Odcedzamy i skrapiamy łyżką octu, odstawiamy do wystudzenia.Fasolkę myjemy, przycinamy twarde końce. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i wrzucamy do miski z lodowatą wodą. Ponownie odcedzamy.Jajka gotujemy na miękko, przelewamy zimną wodą, obieramy i przekrawamy na połówki. Dymkę siekamy w krążki.Boczek dzielimy na paseczki rumienimy na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.Około 2 łyżki octu mieszamy z oliwą i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ziemniaki kroimy na połówki, układamy wraz z fasolką na dużym, płaskim półmisku. Skrapiamy przygotowanym sosem, posypujemy chrupiącym boczkiem i dymką.Na wierzchu układamy połówki jajek i podajemy.

Przepis (zmodyfikowany): Dominika WójciakWpis bierze udział w akcji:Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-19Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:50MŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)