Pasztet z grzybami suszonymi

nazwa

Wykonanie

Składniki :
35 dag tłustego karczku
70 dag boczku
ok.40 dag wątróbki wieprzowej
ok. grzybów suszonych
2 duże jajka
ok. 3-4 łyżek bułki tartej
mała kajzerka
cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera
sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy
przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla)
gałka muszkatołowa, koperek suszony
Przygotowanie :
Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc)
Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy
Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka, dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach)
Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy ok. 30-35 min. w temp.170*C
Piekłam w foremce 30 x 12 cm.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/02/pasztet-z-grzybami-suszonymi.html