Pasztet domowy

nazwa

Wykonanie

Pasztet z przepisu babci... robiła go zawsze, odkąd pamiętam :-) to taki prawdziwy smak dzieciństwa, który udaje mi się idealnie odtworzyć ilekroć piekę ten pasztet... Aromatyczny - wspaniale pachnący gałką, wyrazisty w smaku... zdecydowanie nie wolno oszczędzać na przyprawach - ma ich być zwyczajnie dużo! nie chodzi o różnorodność, ale o ilość tych podstawowych :-) jedyny w swoim rodzaju...
Do dzieła!
SKŁADNIKI
ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej mieszanego)
300 - 400 g podgardla
300 - 400 g wątróbki wieprzowej
po 3 sztuki marchewki, pietruszki i cebuli
1/2 selera (jeśli jest mały to cały)
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
5 - 6 liści laurowych
1 gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 - 4 bułki kajzerki
3 jajka
woda
Mięso i podgardle myjemy i kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Wszystkie warzywa obieramy i dodajemy do mięsa. Dokładamy ziele, listki i całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodajemy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze do chwili aż wątróbka zmięknie (w tym czasie prawdopodobnie niektóre kawałki mięsa zaczną się Wam wręcz rozpadać, ale to jeszcze lepiej). Gdy wszystko już jest odpowiednio miękkie wyjmujemy z garnka marchewki, pietruszki i selera (cebula zostaje - z resztą i tak do tego czasu prawie cała się rozgotuje), a wkładamy do niego bułki - ich zadaniem jest wchłonąć jak najwięcej znajdującego się w garnku płynu. Zestawiamy z palnika i czekamy aż bułki nasiąkną, a mięso przestygnie. Następnie trzykrotnie mielimy mięso w maszynce - w międzyczasie usuwajcie ziele i liście. Dodajemy jajka, sól, pieprz, świeżo startą gałkę (dokładna ilość zależy od ostatecznej ilości użytego mięsa, ale żeby pasztet był dobry, musi mieć dość sporo gałki), bardzo dokładnie wyrabiamy. Formę, w której będzie się piekł pasztet wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej pasztetową masę, równomiernie ją rozprowadzamy i wygładzamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 60 minut (jeśli pasztet jest w szerokiej formie i będzie niski) lub ok. 90 minut (gdy pasztet będzie w wąskiej formie i ma być wysoki). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie ostateczny stan wypieczenia patyczkiem (nie powinien być oblepiony).
P.S.
Jeśli lubicie pasztety z dodatkiem warzyw to możecie je pozostawić i zmielić razem z mięsem, ale ja wyjmuję i to też Wam w tym przypadku polecam :-)
Miałkość pasztetu zależy od wielkości oczek w sitku, którego używacie do mielenia.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/02/pasztet-domowy.html