KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie wolę klopsiki gotowane niż smażone. Ostatnio zrobiłam je w koperkowym sosie z warzywami.
Składniki:
mięso mielone, ja użyłam 1kg łopatki
cebula
2 jajka
bułka tarta
majeranek
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz do smaku
Na sos:
bulion drobiowy
liść laurowy
marchewka
pietruszka
kawałek selera
łodyga selera naciowego
śmietanka 18%
koperek
Wykonanie:
Zmielone mięso doprawiamy, wyrabiając na gładką masę. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę seler i seler naciowy. Formujemy klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Warzywka wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do sosu. Sos zagęszczamy odrobiną mąki i słodkiej śmietanki. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku...
i wersja obiadowa z ryżem...
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/02/klopsiki-w-sosie-koperkowym.html