ßßß
Cookit - przepis na Zupa orkiszowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa orkiszowa
Składniki
Wywar warzywny
Marchew
Pietruszka
Seler
Mięso
Bulion drobiowy
Cebula
Seler naciowy
Koperek
Ogórek kiszony
Sól
Pieprz
Wykonanie
Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest
sokiem pomidorowym
. W moim wykonaniu zupa zakwaszona
sokiem
z
ogórków
a do tego chrupiące grzanki.
Składniki:2 szklanki ziaren orkiszu
wywar warzywny
(
marchew
,
pietruszka
,
seler
)100 g
mięsa
z kością lub
bulion drobiowy
cebula
seler naciowy
koperek
sok z
ogórków kiszonych
sól
,
pieprz
Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.Gotujemy
wywar mięsno
-warzywny razem z ziarnami,
cebulą
i
selerem
. Czas gotowania
wywaru
ok. godziny. Najlepsze
mięso
na zupę to
drób
(
indyk
lub
gęś
). Można też użyć kawałka
wieprzowiny
z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z
wywarem
pozostałym po gotowaniu warzyw na
sałatkę
.Na koniec zupę doprawiamy
solą
i
pieprzem
, zakwaszamy
sokiem
z
ogórków
i posypujemy
koperkiem
.Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana.
Źródło:
http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/zupa-orkiszowa_29.html
Przepisy powiązane
Zupa ogórkowa
Pierogi z mięsem
ZUPA OGÓRKOWA
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Składniki powiązane (0)