Wykonanie
Składniki :3
ogórki kwaszoneszklanka soku z
kwaszonych ogórkówbulion drobiowy: skrzydło z
indykawywar z warzyw:
marchewka,
pietruszka,
cebula,
porpokrojone w drobną kostkę 4
ziemniaki lub więcej
natka pietruszki,
kopereksól,
pieprz,
majeranekPrzygotowuję
bulion drobiowy według przepisu . Następnie do
bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy
bulion mamy już w lodówce.W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję
sól,
pieprz,
majeranek.W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram
ogórki (ze skórką). Gdy
ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy
ogórki i sok oraz posiekaną
zieleninę.Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić
śmietaną.