ßßß Cookit - przepis na Flaki

Flaki

nazwa

Wykonanie

Do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.
Składniki:
bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka
wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler
flaki (najlepiej nie mrożone)
pieczarki
papryka
sól, pieprz
liść laurowy
majeranek
koperek lub natka pietruszki
Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół).
W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.
Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.
Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/10/flaki.html