Wykonanie
Do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.
Składniki:
bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z
indykawywar z warzyw np.
marchew,
pietruszka,
por,
cebula,
czosnek,
selerflaki (najlepiej nie mrożone)
pieczarkipaprykasól,
pieprzliść laurowymajeranekkoperek lub
natka pietruszkiFlaki czyścimy pod bieżącą
wodą i obgotowujemy. Zmieniamy
wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy
wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów
wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i
bulion (rosół).W tym czasie z
mięsa wołowego z kością lub
mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy
bulion, także ok. 2 godzin.Jeśli nie mamy gotowego
wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z
mięsem, przy czym wkładamy je później niż
mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek
liści laurowych i
ziela angielskiego.Przelewamy przez sito
bulion do flaków. Dodajemy
sól i
pieprz. Z pozostałych warzyw i
mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone
pieczarki i
paprykę oraz sporą garść suszonego
majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość
wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam
sokiem pomidorowym. Podaję posypaną
natką pietruszki lub
koperkiem. Najlepiej smakuje z
pieczywem.