ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z kapustą pekińską

Zupa jarzynowa z kapustą pekińską

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1 marchew, 1 pietruszka
mały kawałek selera i pora
4 ziemniaki
1 średnia cebula
mała kapusta pekińska lub połowa większej
sól, pieprz, liść laurowy, szczypta majeranku
kawałek ostrej papryczki
natka pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku jak nie mamy papryczki
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie :
Obrane warzywa tj, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę
Kapustę pokroić w paski
Do garnuszka z wodą wrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować
Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw
Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała.
Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki.
Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/11/zupa-jarzynowa-z-kapusta-pekinska.html