Wykonanie
Jesienny kapuśniak ze
słodkiej kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni.Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu
zrobi nam się cieplej.
składniki na 4 porcjepół główki średniej
kapustyporcja
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
por,
seler,
cebulę i
czosnek )40 dag
wieprzowiny z kościąmały
koncentrat pomidorowyliść laurowyziele angielskiepieprz i
sólnatka pietruszki0,5 kg
ziemniakówprzepisUmyte
mięso zalewamy w garnku
wodą, dodajemy pokrojoną
włoszczyznę,
liść laurowy i
ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W tym czasie szatkujemy cienko
kapustę, po czym dodajemy ją do
wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem.W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone
ziemniaki.Zupę podajemy z
ziemniakami, posypujemy
natką pietruszki.