Wykonanie
Rozgrzewająca zupa ziemniaczana ze sporą ilością
pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek
natki pietruszki nadaje zupie aromatu a
gałka muszkatołowa ciekawego smaku .
składniki na 2 litry zupy2 kości wieprzowe
włoszczyzna (
marchew,
pietruszka, kawałek
selera,
pora ,
cebula )6 - 7
ziemniakówspora szczypta
pieprzułyżka
soliszczypta
gałki muszkatołowej2 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe150 g
śmietany 18%pęczek
natki pietruszkiprzepis
Włoszczyznę obieramy i opłukujemy.Do garnka wkładamy umyte kości wieprzowe i warzywa (
marchew,
pietruszkę, kawałek
selera,
pora ,
cebulę ) całość zalewamy około 1,5 litra zimnej
wody.Obrane i opłukane
ziemniaki kroimy w większą kostkę.Gorący
wywar solimy, dodajemy
ziemniaki i całość gotujemy do miękkości warzyw i
mięsa, doprawiamy sporą ilością
pieprzu,
gałką muszkatołową, dodajemy
ziele angielskie i
liście laurowe .Do miski przekładamy
śmietanę, wlewamy chochlę gorącego
wywaru, całość dokładnie mieszamy ,zupę zabielamy
śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut.Opłukaną
natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do gorącej zupy .