Wykonanie
Wczoraj podczas powrotu ze stolicy zatrzymaliśmy się na obiad. W karcie zobaczyłem - zupa z pokrzyw . To musiało być coś fajnego. Nie myliłem się. Fajna zupa, fajny smak więc dziś ja postanowiłem zrobić na obiad.Trochę w innej wersji, bo ja zrobiłem krem, co nie zmienia faktu, że zupa jest pyszna.Wybierzcie się na spacer po łące, nazrywajcie siatkę liści z pokrzyw i do roboty :)
Składniki :Liście
młodych pokrzyw2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerapor1 mała
cebula1 ząbek
czosnkuziele angielskieliść laurowygałka muszkatołowasól,
pieprz,
śmietana 18%2 porcje rosołowe2
ziemniakiPrzygotowanie:1. Do garnka wlewamy ok 2 l.
wody, wrzucamy porcje rosołowe i gotujemy.2. W tym czasie przygotowujemy warzywa (obieramy
marchewkę,
selera,
pietruszkę) i kroimy na kawałki.3. Wrzucamy do
wody marchewkę,
seler,
por,
pietruszkę ziele oraz liść i gotujemy ok 20 minut.4.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy wraz z
czosnkiem na patelni.
5. Dorzucamy do
wywaru wraz z 2 pokrojonymi na drobną kostkę
ziemniakami i gotujemy do miękkości
ziemniaków.6. Pokrzywy zalewamy gorącą
wodą, aby je wyczyścić, kilka
razy przelewamy później na sitku zimną
wodą.7. Siekamy pokrzywy, z
wywaru wyciągamy porcje rosołowe i wrzucamy posiekane pokrzywy.8. Po ok 5-10 minutach całość blendujemy i tworzymy krem.9. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym
jajkiem z dodatkiem
śmietanyS M A C Z N E G O ! ! !