Wykonanie
Pożywny krupnik, który
doda nam energii na cały dzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim pyszny i zdrowy.
składniki na 5-6 porcji2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z
kurczakawłoszczyzna ( 2
marchewki ,
pietruszka, mały
seler )100 g
kaszy jęczmiennej2 ząbki
czosnku1
cebulanatka pietruszki4 duże
ziemniakikilka ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowesól i
pieprzprzepisUmyte
mięso zalewamy w garnku
wodą około 1,5 litra , dodajemy
przyprawy (
ziele angielskie,
liść laurowy) doprawiamy
solą i
pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną
kaszę i poszatkowaną na grubej tarce
włoszczyznę,
czosnek,
cebulę, pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy
zieleniną .