ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Pin It
Krupnik, klasyk pośród polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą .
Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy.
Krupnik
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) ewentualnie wody
4 skrzydełka z kurczaka
5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej
1 duża marchew
1 mała pietruszka
1 mały kawałek selera
5 suszonych grzybków
6 średnich ziemniaków
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.
Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/krupnik.html