Wykonanie
Pin It
Krupnik, klasyk pośród
polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą .Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć
wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy.
KrupnikProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 ml
bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) ewentualnie
wody4 skrzydełka z
kurczaka5 łyżek
kaszy jęczmiennej mazurskiej1 duża
marchew1 mała
pietruszka1 mały kawałek
selera5
suszonych grzybków6 średnich
ziemniaków4-5 ziarenek
ziela angielskiego2-3
listki laurowesólpieprzposiekana
natka pietruszki1 łyżeczka
masłaWykonanie:Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy
bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy
kaszę i
grzybki.
Marchew,
seler i
pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga !
Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy
solą i pierzem, dodajemy
masło. Podajemy posypany posiekaną
natką.