Wykonanie
Krupnik nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam ten smak, którego nic nie jest w stanie zastąpić. Wspaniale smakuje zimą i jesienią, kiedy to potrafi porządnie rozgrzać i nasycić po spacerze.W restauracjach/knajpach krupnik nie smakuje tak, jak ten domowy, Pewnie to kwestia tego, jak w każdym domu jest przyrządzany. U nas zawsze był bardzo gęsty - taki też jest mój krupnik:)Potrzebujemy:1 ćwiartkę
kurczaka3
marchewki (1 starta na tarce, dwie pokrojone w plasterki)1/2
selera startego na grubej tarce2
pietruszki starte na grubej tarce6 ziaren
ziela angielskiego2
liście lauorowesól i
pieprz1
por posiekany w pół plastry3
ziemniaki pokrojone w kostkęposiekany pęczek
pietruszki zielonej1 i 1/2 szklanki
kaszy jęczmiennej wiejskiej1.
Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.2. Dodajemy do
mięsa wszystkie warzywa,
przyprawy i
kaszę. Gotujemy razem 15 minut.3. Po 15 minutach wszystko razem dalej na małym ogniu gotujemy. Wyciągamy jednak
kurczaka i studzimy go lekko, obieramy z kości.
Mięsko kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Wszystko razem jeszcze 5 minut gotujemy.4. Przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, posypujemy
pietruszką zieloną i gotowe:)