ßßß Cookit - przepis na Krupnik - zwykły domowy, zupełnie nie staropolski.

Krupnik - zwykły domowy, zupełnie nie staropolski.

nazwa

Wykonanie

Krupnik jest tradycyjną polską zupą. W książce kucharskiej zawierającej staropolskie przepisy znalazłam go w trzech odmiennych odsłonach, jednak zupełnie innych od mojej wariacji na temat tej zupy. Kiedyś z pewnością przepisy na krupnik staropolski przetestuję , ale dziś zapraszam na domowy, zmodernizowany na potrzeby rodzinnego obiadu i znany zapewne każdemu: krupnik domowy.
SKŁADNIKI na wielki garnek zupy:
5 litrów wody
5 szt. ziela angielskiego
płaska łyżeczka niemielonego czarnego pieprzu
3 listki laurowe
3 uda z kurczaka (nie "podudzia")
świeża natka
4 marchweki
2 pietruszki
1 mały seler
1 mały por
5 ziemniaków
garstka suszonych grzybków (ok. 4 spore kapelusze)
duża cebula
2 szklanki kaszy jęczmiennej
sól pieprz do smaku
Wodę z pieprzem, listkami, zielem i mięsem wstawić na ogień (niech się powoli gotuje). Pół selera, 2 marchewki i 1 pietruszkę pokroić w plasterki i dodać do gotującego się wywaru. Następnie pół pęczka natki, przekrojony na pół por , obraną opaloną na ogniu całą cebulę, oraz rozmoczone wcześniej w gorącej wodzie i posiekane suszone grzyby (razem z wodą,w której się moczyły). Całość gotować do chwili gdy mięso będzie miękkie.
Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości i trochę rozdrobnić a potem ponownie umieścić w zupie.Wyjąć cebulę, natkę oraz pora. Pozostałe warzywa pokroić: marchewki, pietruszkę, pół selera w cienkie paseczki a ziemniaki w kostkę o dodać do gotującej się zupy razem z 2 szklankami kaszy jęczmiennej.
Zupę gotować do chwili gdy kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem (ja daję około 2 płaskich łyżek soli i łyżki pieprzu ale to najlepiej zrobić wedle własnego uznania). Podawać z zieleniną.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/10/krupnik-zwyky-domowy-zupenie-nie.html