Wykonanie
Pyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z
młodej kapusty na żeberkach z
ziemniakami , jest świetną propozycją na jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego
żeberka.
składniki na 6 porcji zupy70 dag
żeberek1/2 główki
młodej kapustywłoszczyzna (
marchewka ,
pietruszka, mały kawałek
selera i
pora )
cebulaząbek
czosnku6 - 7
ziemniakówmała puszka
koncentratu pomidoreowego2 łyżki posiekanej
pietruszki3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
pieprzuszczypta
kminkusólprzepisUmytą i oczyszczoną
kapustę szatkujemy.
Marchew i
pietruszkę kroimy w plastry, a
ziemniaki w większą kostkę.Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki
żeberka, i zalewamy je około 2 litrami
wody, doprawiamy
solą . Dodajemy poszatkowaną
kapustę i pokrojone
ziemniaki , oraz
włoszczyznę (
marchewkę ,
pietruszkę, mały kawałek
selera i
pora) ząbek
czosnku oraz
cebulę.W trakcie gotowania zupę doprawiamy
zielem angielskim,
liściem laurowym, szczypta
kminku i ziarenkami
pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości
mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Kapuśniak podajemy z posiekaną
natką pietruszki .