ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami + film

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami + film

nazwa

Wykonanie

Pyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami , jest świetną propozycją na jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka.
składniki na 6 porcji zupy
70 dag żeberek
1/2 główki młodej kapusty
włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora )
cebula
ząbek czosnku
6 - 7 ziemniaków
mała puszka koncentratu pomidoreowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
szczypta kminku
sól
przepis
Umytą i oczyszczoną kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.
Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki żeberka, i zalewamy je około 2 litrami wody, doprawiamy solą . Dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki , oraz włoszczyznę (marchewkę , pietruszkę, mały kawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę.
W trakcie gotowania zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, szczypta kminku i ziarenkami pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.
Kapuśniak podajemy z posiekaną natką pietruszki .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/09/kapusniak-z-modej-kapusty-na-zeberkach.html