Wykonanie
Od kiedy w mojej kuchni nie ma
mięsa, ( albo bywa rzadko ) chwytam się różnych pomysłów by urozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek".Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach.Trudniej zrobić drugie danie bez
mięsa, ale też jakoś sobie radzę :)Składniki :główka małej
białej kapusty5 łyżek drobnej
kaszy2 -3
marchewki2
pietruszkikawałek
selera1 spora
cebula6
ziemniakikawałek
poraewentualnie kawałek
ostrej papryczki- kto lubi
sól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,
zioła prowansalskie, suszony
lubczykświeże liście z
selera,
natka pietruszkiolej do smażenia
Przygotowanie :Obrane
ziemniaki pokroić w kostkę,
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo
pietruszkęKapustę zetrzeć na tarce,
pora pokroić w plasterki,
seler i
cebulę w kosteczkęDo garnka z
wodą wrzucić
ziemniaki, dodać
liść laurowy, kilka ziaren
pieprzu, posolić - gotować
Marchew smażyć ( mieszając) na
oleju do momentu aż
olej przybierze piękny złoty kolorDo gotujących
ziemniaków wsypać drobną
kaszę, przesmażoną
marchew, pokrojone warzywa oraz
przyprawy, gotować do miękkościJuż na talerzu posypać świeżą
natką.
Z tej ilości składników ugotowałam duży garnek zupy.Co najmniej na 2 dni dla dużej rodziny.