ßßß Cookit - przepis na Krupnik z pęczakiem i skorzonerą.

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą.

nazwa

Wykonanie

Co to jest skorzonera? Podejrzewam, że sporo osób zadaje sobie teraz to pytanie, ja jakiś czas temu zrobiłam to samo gdy współlokatorka przyniosła do domu czarne, długie korzenie. Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo korzeniowe w smaku przypominające szparagi, dlatego nazywany jest często zimowym szparagiem. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B 1, B 2 oraz C. Pierwszy raz przygotowywałam ją właśnie w tym przepisie, można ugotować ją i zjadać z bułką tartą. Na pewno jest jeszcze wiele innych przepisów, w których sprawdzi się skorzonera. Dzisiejszy krupnik podpatrzyłam u Marty z Jadłonomia .
Składniki:
2 korzenie skorzonery
2 średnie marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
1 por
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
150 g kaszy pęczak
2 litry wody
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Warzywa korzeniowe oraz pora obieramy i kroimy w talarki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i posiekanym czosnkiem. Smażymy 10 minut na małym ogniu, następnie dodajemy pęczak, wlewamy wodę, wrzucamy lubczyk i majeranek. Gotujemy około 30 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypując natką pietruszki.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/10/krupnik-z-peczakiem-i-skorzonera.html