Wykonanie
Co to jest skorzonera? Podejrzewam, że sporo osób zadaje sobie teraz to pytanie, ja jakiś czas temu zrobiłam to samo gdy współlokatorka przyniosła do domu czarne, długie korzenie.
Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo korzeniowe w smaku przypominające
szparagi, dlatego nazywany jest często zimowym
szparagiem. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B 1, B 2 oraz C. Pierwszy raz przygotowywałam ją właśnie w tym przepisie, można ugotować ją i zjadać z
bułką tartą. Na pewno jest jeszcze wiele innych przepisów, w których sprawdzi się
skorzonera. Dzisiejszy krupnik podpatrzyłam u Marty z Jadłonomia .
Składniki:2 korzenie
skorzonery2 średnie
marchewki2 małe
pietruszkikawałek
selera1
por4 łyżki
oleju2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku150 g
kaszy pęczak2 litry
wody1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
majerankusól, świeżo zmielony
pieprznatka pietruszkiWarzywa korzeniowe oraz
pora obieramy i kroimy w talarki. Na dnie garnka rozgrzewamy
olej, wrzucamy warzywa razem z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim i posiekanym
czosnkiem. Smażymy 10 minut na małym ogniu, następnie dodajemy pęczak, wlewamy
wodę, wrzucamy
lubczyk i
majeranek. Gotujemy około 30 minut, aż
kasza będzie miękka. Doprawiamy
solą i
pieprzem, podajemy posypując
natką pietruszki.