Wykonanie
Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna.
Składniki:3
marchewki1 duży
porpuszka
zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego)1/2
selera1
pietruszka2/3 szklanki
ryżu2-3 litry
wodyliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka
lubczykusiekana
natka pietruszki i
koperkusól,
pieprzolej do obsmażenia warzywSposób przygotowania:1. Wlać do garnka
wodę, dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
marchewkę pokrojoną w półplasterki,
seler oraz
pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.2.
Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na
oleju, przełożyć do gotującej się zupy.3. Do zupy wsypać opłukany
ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać
groszek razem z zalewą z puszki, doprawić
solą i
pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Smacznego!!!Źródło: Jemy. Ekolokalnie