Wykonanie
A dziś dedykowany dla mojego chorego Synusia zastrzyk witamin, czyli rosołek. To jego ulubiona zupa, gotuję mu go prawie codziennie, a dzisiejszy zawiera jeszcze więcej bogatych w witaminy warzyw niż normalnie. Podobno to najlepszy lek na przeziębienie...
składniki:1-2 kawałki
kurczaka (nóżka, skrzydełko, porcja rosołowa)kawałek
wołowiny3
marchewki2
pietruszkipół
selerakawałek
poranatka pietruszkinatka seleralubczykziele angielskieliść laurowyziarna
pieprzusól,
pieprzMięso zalać 2 litrami
wody. Zagotować, dodać 4 ziarenka
ziela angielskiego,
liść laurowy i 3 ziarenka
pieprzu. Usunąć 'szumy'. Gotować na bardzo małym ogniu (ma tylko 'pyrkać') 20-30 min. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa,
lubczyk i
natkę selera. Gotować aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać
natkę pietruszki i doprawić delikatnie
solą i
pieprzem.Ja następnie m
ięso wyjmuję na talerz, rosół odcedzam przez sito. I podaję klarowny
wywar z 2, 3 kawałkami
marchewki, udekorowany
natką pietruszki.A dla Małego odlewam szklankę rosołu. Oddzielone
mięsko rozdrobniam nożem, warzywa rozdrobniam widelcem lub blenderem, dodaję do rosołu. Mieszam.Smacznego i zdrówka!