Wykonanie
Takie kostki przygotowane w domu bez dodatków glutaminianu
sodu, kilograma
soli i innych okropieństw muszą znaleźć się w Twojej lodówce / zamrażarce !!Są proste w wykonaniu, jak by wszystko podliczyć to pewnie też tańsze o tych sklepowych, dodatkowo skład możesz dostosować do swoich upodobań ( same warzywa, z
wołowiną, z
grzybami - czego tylko dusza zapragnie :).Kostki możesz zamrozić w foremkach na kostki
lodu ( najlepiej silikonowych - będzie je łatwiej wyjąć ) a po zamarznięciu przełożyć do woreczka lub trzymać w słoiku w lodówce ( mniej więcej dwa miesiące ).Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takich kostek i zdrowszego gotowania ;)Dwie łyżki / kostki odpowiadają mniej więcej jednej kupnej kostce :)Z przepisu kostek wychodzi około 50 - 60 :)Składniki :* 4
marchewki,* 3
pietruszki,* 1/2
selera,* 4 skrzydełka kurze,* pęczek
natki pietruszki,* 1/2 pęczka
koperku,* kilka gałązek
lubczyku,* 3 ząbki
czosnku,* 3
liście laurowe,* 2
ziela angielskie,* kilka ziaren
pieprzu,* 4 łyżeczki
soli,* 3/4 litra
wody,Przygotowanie :Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.Do garnka wlej
wodę, dodaj umyte skrzydełka,
przyprawy,
czosnek obrany z łupinki, posiekany
koper i
natkę pietruszki i przygotowane warzywa.Wszystko przykrywamy i gotujemy około godziny na wolnym ogniu.Po godzinie warzywa miksujemy blenderem ( jeżeli nie możesz swoim mielić gorących rzeczy poczekaj aż ostygną ), ponownie przekładamy do garnka i na wolniutkim ogniu gotujemy przez 30 minut.
Wywar musisz często mieszać żeby nie przywar do dna i uważaj bo strzela ! :PGotową masę przełóż do słoików i trzymaj w lodówce lub zamroź w postaci kostek :)Ja część sobie zostawiłam w słoiku ...
a resztę zamroziłam :)