ßßß Cookit - przepis na Domowe kostki rosołowe.

Domowe kostki rosołowe.

nazwa

Wykonanie

Takie kostki przygotowane w domu bez dodatków glutaminianu sodu, kilograma soli i innych okropieństw muszą znaleźć się w Twojej lodówce / zamrażarce !!
Są proste w wykonaniu, jak by wszystko podliczyć to pewnie też tańsze o tych sklepowych, dodatkowo skład możesz dostosować do swoich upodobań ( same warzywa, z wołowiną, z grzybami - czego tylko dusza zapragnie :).
Kostki możesz zamrozić w foremkach na kostki lodu ( najlepiej silikonowych - będzie je łatwiej wyjąć ) a po zamarznięciu przełożyć do woreczka lub trzymać w słoiku w lodówce ( mniej więcej dwa miesiące ).
Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takich kostek i zdrowszego gotowania ;)
Dwie łyżki / kostki odpowiadają mniej więcej jednej kupnej kostce :)
Z przepisu kostek wychodzi około 50 - 60 :)
Składniki :
* 4 marchewki,
* 3 pietruszki,
* 1/2 selera,
* 4 skrzydełka kurze,
* pęczek natki pietruszki,
* 1/2 pęczka koperku,
* kilka gałązek lubczyku,
* 3 ząbki czosnku,
* 3 liście laurowe,
* 2 ziela angielskie,
* kilka ziaren pieprzu,
* 4 łyżeczki soli,
* 3/4 litra wody,
Przygotowanie :
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.
Do garnka wlej wodę, dodaj umyte skrzydełka, przyprawy, czosnek obrany z łupinki, posiekany koper i natkę pietruszki i przygotowane warzywa.
Wszystko przykrywamy i gotujemy około godziny na wolnym ogniu.
Po godzinie warzywa miksujemy blenderem ( jeżeli nie możesz swoim mielić gorących rzeczy poczekaj aż ostygną ), ponownie przekładamy do garnka i na wolniutkim ogniu gotujemy przez 30 minut.
Wywar musisz często mieszać żeby nie przywar do dna i uważaj bo strzela ! :P
Gotową masę przełóż do słoików i trzymaj w lodówce lub zamroź w postaci kostek :)
Ja część sobie zostawiłam w słoiku ...
a resztę zamroziłam :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/11/domowe-kostki-rosoowe.html