Wykonanie
Nie wiem jak nasze mamy to robiły, że praktycznie codziennie na obiad była zupa i drugie danie. Po prostu taki był standard, norma. Zawsze było tylko niecierpliwe pytanie po powrocie ze szkoły jaka dzisiaj zupa i co na drugie :) Mi – i zapewne wielu z Was – zdarza się
mieć czasowy problem aby codziennie przyrządzić danie główne i czasami staram się zrobić coś co starczy na 2, 3 dni. A co dopiero znaleźć czas na to aby przygotować jeszcze zupę? Nasze mamy to bohaterki :) Zupy jednak lubię bardzo i staram się chociaż raz w tygodniu – zazwyczaj w weekend, kiedy jest więcej wolnego czasu ;) – jakąś pyszną przyrządzić. Tym razem – dość spontanicznie – padło na
pieczarki. Jak się później okazało, był to bardzo
trafny i smaczny wybór. A że
pieczarki drogie nie są, nie macie wymówki żeby nie spróbować jej przyrządzić! :)
Składniki:4-6 porcji – w zależności od głodu :)500 g
pieczarek5
ziemniaków2 udka / 1 porcja rosołowa2
marchewkipietruszka (korzeń)pół
pora½
selera (korzeń)1/2
cebuli2
listki laurowepęczek
pietruszki4 ziarna
pieprzusól2 kostki drobiowe/warzywne (opcjonalnie)śmietana/jogurt do podaniaWykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę (korzeń),
seler,
por,
cebulę obieramy.
Marchew i
pietruszkę rozdrabniamy na 4 części. Porcję rosołową / udka myjemy. Wszystko wkładamy do dużego garnka i zalewamy co najmniej 2 litrami
wody. Dodajemy ziarna
pieprzu,
liście laurowe i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym wyjmujemy je z zupy (poza
marchewką).
Pieczarki i
ziemniaki obieramy.
Pieczarki kroimy w plasterki,
ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy
ziemniaki będą miękkie przyprawiamy zupę
solą. Dla wyraźniejszego smaku możemy dodać 2 kostki drobiowe lub warzywne. Na koniec siekamy
pietruszkę i posypujemy nią nalaną do talerzy zupę. Możemy również dodać kleks
śmietany lub (dla dbających o dietę ;) )
jogurtu. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)