Wykonanie
Zupa jest bardzo sycąca, taka idealna na późną jesień, rozgrzewa i smakuje wybornie, bardzo polecam :)
przepis stąd1 kość schabowa wędzona lub
żeberka wędzone ok. 600 g (ja użyłam 300 gramów
wędzonego boczku)3
ziemniaki2
marchewki + 1
pietruszka + 1/3
selera + mały
por lub 1 średnia
cebula ( użyłam mrożonki)mała garść
grzybków suszonych5 - 6 średnich
pieczarek (nie dałam, bo nie miałam)2 duże ząbki
czosnku5 łyżek
kaszy jaglanejsól,
pieprz,
ziele angielskie, 2
liście lauroweKości
schabowe ugotować aż
mięsko będzie swobodnie odchodzić, przecedzić, do
wywaru dodać pokrojone
ziemniaki,
włoszczyznę,
cebulę, posiekany
czosnek, namoczone wcześniej i pokrojone
grzyby suszone,
pieczarki,
sól i
przyprawy.Po 15 minutach gotowania wrzucić oskubane
mięso i przepłukaną
kaszę jaglaną, gotować do miękkości
kaszy, dosmaczyć.